Nederland heeft zo’n 10.000 bowlers die allen ook lid zijn van de Nederlandse Bowling Federatie (NBF). Deze bowlers zijn lid van de NBF omdat ze zijn aangesloten bij één van de ongeveer 150 bowlingverenigingen van Nederland.

Bowling Vereniging Tilburg, opgericht op 3 oktober 1972, is zo’n vereniging en telt op dit moment zo'n 160 leden. Deze leden variëren in de leeftijd van 8 tot 80 jaar, met recht wordt bowling de actieve sport voor iedereen genoemd. Vrijwel alle leden van de bowlingvereniging spelen in één of meerdere competities. Deze competities worden gespeeld in het onderkomen van de bowlingvereniging; Dolfijn | the plays to be aan de Ringbaan Oost 2a te Tilburg.

Bowling Vereniging Tilburg is een vereniging waar het gebeurt. Hier vind je als bowler alle faciliteiten om het te leren, te maken, en plezier te beleven, als bowler. Daarnaast zijn we echte Tilburgers, af en toe tegendraads in hoe we denken en doen.

Lid worden van de vereniging

U kunt alleen deelnemen aan de huisleagues als lid van Bowling Vereniging Tilburg. Als je lid wordt van Bowling Vereniging Tilburg word je automatisch lid van de Nederlandse Bowling Federatie. Bowling Vereniging Tilburg draagt een deel van jouw contributie af aan de NBF.

Met een lidmaatschap kunt u gratis deelnemen aan de Tilburgse Kampioenschappen of tegen betaling deelnemen aan de Nationale competitie of uw kansen wagen in een van de vele toernooien die ieder weekend worden georganiseerd.

De kosten van het lidmaatschap bedragen (seizoen 2024/2025):

Soort lidmaatschapContributie 1-septContributie 1-decContributie 1-mrtContributie 1-jun
Senioren 18 tot en met 21 jaar € 67,45      
Senioren 22 jaar tot en met 64 jaar € 73,20      
Senioren 65 en ouder € 67,45      
Jeugd € 34,20      
Dubbellidmaatschap € 42,45      
Eénmalige administratiekosten voor nieuwe leden € 5,00 € 5,00 € 5,00 € 5,00


Voor kandidaat leden jonger dan 18 (Jeugd) gelieve contact op te nemen met iemand van het (jeugd)bestuur.

Download Inschrijfformulier Senioren

Download Inschrijfformulier Jeugd

Bowlingpas

Met uw lidmaatschap bent u lid van Bowling Vereniging Tilburg en de Nederlandse Bowling Federatie. U kunt deelnemen aan de huisleagues, vrij trainen op zaterdagen en alle evenementen die door deze vereniging worden georganiseerd. U kunt eveneens deelnemen aan competities van de NBF en toernooien buiten de eigen vereniging in binnen- en buitenland.

Met uw lidmaatschap kunt u niet alleen deelnemen aan de huisleagues van Bowling Vereniging Tilburg, maar dit lidmaatschap geeft u ook recht op een korting op de baanhuur in vrijwel alle bowlingcentra, en u ontvangt met enige regelmaat Bowlingsportmagazine, een blad gericht op de bowlingsport.

Competities

Als u lid bent van Bowling Vereniging Tilburg kunt u deelnemen aan verschillende competities, oftewel ‘leagues’ genoemd. Deze leagues worden (in het seizoen 2024-2025) gespeeld op de volgende dagen:

SpeeldagAanvangSoort competitieAantal gamesAantal speelrondesHandicap formuleKosten per team per speeldag
Dinsdag 20.00 uur Doubles Handicap League 2 x 2 games 9 speelrondes 70% van 220 (max. 52) € 32,00
Donderdag 20.00 uur Trio Handicap League 4 games 30 speelrondes 70% van 230 (max. 60) € 48,00


Als u wilt deelnemen aan een league dient u voor aanvang van het seizoen een team op te geven bij het leaguebestuur of via het online inschrijfformulier op deze website. Tijdens een lopend seizoen met een volledig nieuw team aan een league beginnen is slechts bij uitzondering mogelijk. Wel zijn er vaak mogelijkheden om individuele spelers toe te voegen aan bestaande teams.

Scratch of handicap

Een bowlingcompetitie speelt men op een speeldag een wedstrijd tegen een ander team uit de competitie. Als men in een game met het team meer pins weet te scoren dan de tegenstander levert dat twee punten op. Om de niveauverschillen tussen de bowlers te verkleinen worden de leagues van BVT gespeeld met een handicapformule. Hierdoor kan ook een beginnende bowler zonder problemen meespelen in de huisleagues. De bowlingcompetities beginnen in september en duren zo’n 32 weken. Het einde van de competities is in mei. De speelkosten bedragen voor deze games worden dezelfde avond voor aanvang betaald bij het leaguebestuur.

Als lid van Bowling Vereniging Tilburg kunt u ook deelnemen aan de regionale en landelijke competities. Deze leagues worden vaak eens per maand gespeeld, telkens in een ander bowlingcentrum. De regionale competitie speelt, de naam zegt het al, in uw eigen regio en bestaat uit teams van drie personen. De nationale competitie is trio-competitie. Deze competitie wordt gespeeld op scratch-basis (zonder handicap). Het zijn meestal de wat meer ervaren bowlers die in deze competitie spelen. 

Trainingen

Om u te bekwamen in de bowlingsport loont het zeker de moeite eens een cursus te volgen. Het zal uw gemiddelde (en bowlingplezier) zeker ten goede komen. Sinds augustus 2010 is op baan 18 t/m 24 het Dolfijn Training Center gevestigd. Hier kunnen zowel beginner als gevorderde met moderne technieken zoals video en C.A.T.S. terecht voor training en instructie. Bowlers uit binnen en buitenland maken gebruik van deze faciliteit.

Gekoppeld aan het trainingcenter vind u een van de best uitgeruste proshops van Nederland. Bij Dolfijn Proshop kunt u terecht voor al uw bowlingmaterialen, ballen, schoenen, tassen. Merk het verschil dat bowlen een stuk eenvoudiger wordt met uw eigen, op maat geboorde bowlingbal.

Toernooien

Naast de bowlingcompetities kunt u deelnemen aan toernooien. De eerste kennismaking is meestal met een van de huistoernooien van Bowling Vereniging Tilburg. Dit zijn vaak zogenaamde ‘gezelligheidstoernooien’. Verder kunt u deelnemen aan de diverse toernooien die ieder weekend in binnen- en buitenland worden gehouden. Ook hier is er onderscheid in scratch- en handicap-toernooien. Een van de oudste en bekendste toernooien van Nederland, het Bronzen Schietspoel Toernooi, wordt in Tilburg georganiseerd. Dit toernooi is opgenomen in de European Bowling Tour (EBT). Dit staat garant voor deelname van vele topspelers uit heel Europa. 

Kampioenschappen

Ieder jaar organiseert Bowling Vereniging Tilburg de Tilburgse Kampioenschappen Bowling. Als lid van BVT kunt u hieraan deelnemen. Deze clubkampioenschappen vinden plaats in overleg met het bowlinghuis. De winnaar en winnares mogen zich een heel jaar lang Tilburgs Kampioen Bowling noemen. Daarnaast worden door de Nederlandse Bowling Federatie de Provinciale en de Nederlandse Kampioenschappen georganiseerd.

Jeugdbowlen

Bowling Vereniging Tilburg heeft een zeer actieve jeugdafdeling met zo’n 15 à 20 jeugdleden. Deze jongens en meisjes spelen onder begeleiding op woensdag van 18.30 tot 20.00 uur. Er zijn zelfs trainingen door de ervaren coaches van het Dolfijn Training Center. Informeer bij het bestuur voor meer informatie, waaronder de mogelijkheid tot een proefles(sen).